Het Droomfonds laat moedige en baanbrekende dromen van Loterij-partners uitkomen. Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij ontvangen de Nierstichting en het Longfonds in samenwerking met MIND dit jaar een bijdrage om hun baanbrekende projecten verder te ontwikkelen en impact te vergroten.
Elk jaar worden vijfhonderd kinderen geboren met een nierziekte zonder kans op genezing. Het leven is voor deze kinderen heel erg zwaar. Ze hebben last van vermoeidheid, achterstand in hun ontwikkeling en ondergaan zware behandelingen. Nieuwe medicijnen blijven uit omdat onderzoek naar zeldzame ziekten te duur en ingewikkeld is. Het onderzoeksteam ‘Kidnie’ van de Nierstichting wil dit met het project ‘Samen voor de nieuwe generatie nieren’ veranderen. Dit droomproject kost in totaal 100 miljoen euro. De Nierstichting heeft als doel om binnen tien jaar een prototype te ontwikkelen van gentherapie voor cystinose; een ernstige nierziekte bij kinderen. Binnen Kidnie delen artsen en onderzoekers kennis om dit proces te versnellen. De organisatie laat daarmee zien dat medisch onderzoek sneller en betaalbaarder kan. De Postcode Loterij steunt dit initiatief met de Droomfondsbijdrage van 10 miljoen euro, omdat kinderen met een nierziekte een betere toekomst verdienen.
“Omdat ik zelf ervaring heb met een nierziekte mag ik dankzij de Postcode Loterij-deelnemers deze fantastische uitreiking doen aan de Nierstichting. Voor mij een moment om nooit te vergeten.”
Geert Friebel, Loterij-medewerker
In Den Haag Zuidwest groeien veel kinderen op in een wijk die sterk verandert. Door de grote stadsvernieuwing zijn er weinig speelplekken en moeten bewoners verhuizen. Dit heeft invloed op hun lichamelijke en geestelijke gezondheid en op de samenhang in de buurt. Door gezondheid een vast onderdeel te maken van stadsontwikkeling, wordt ingezet op voorkomen in plaats van genezen.
Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij ontvangen Longfonds en MIND samen een Droomfondsbijdrage van 13 miljoen euro voor de start van project ‘BRUIS’.
In samenwerking met bewoners uit de wijk komen er tien verplaatsbare ‘BRUIS Pop-ups’. Dit zijn groene plekken met bijvoorbeeld picknicktafels, moestuinen, speel- en sporttoestellen. Het initiatief ‘BRUIS Samen’ organiseert hier leuke en gezonde activiteiten voor en met bewoners. Zo stimuleren ze elkaar om in beweging te komen en elkaar te helpen.
Via onlinebuurthuis ‘BRUIS Verder’ delen bewoners ideeën en ervaringen. Het project blijft tien jaar in de wijk. Bewoners doen actief mee en hebben invloed op wat er gebeurt.
‘BRUIS’ is een samenwerking van Longfonds, MIND, bewoners en vele partners. Het richt zich op 22.000 kinderen en jongeren en kan een voorbeeld zijn voor andere wijken in Nederland.