De Nationale Postcode Loterij steunt goede doelen niet alleen met meerjarige steun. Partners met een meerjarige verbintenis kunnen een aanvraag indienen voor een extra bijdrage voor initiatieven die direct verschil maken.
Van baanbrekende innovaties in de zorg tot natuurherstel en internationale hulp, deze projecten zorgen voor merkbare verandering. Met de opbrengst van 2024 ontvangen 22 partners extra financiering om hun impact te vergroten, waaronder deze 5 impactvolle projecten.
Voor 60.000 mensen in Nederland zijn medicijnen niet voldoende om epilepsie onder controle te krijgen. Vooral nachtelijke aanvallen kunnen angstig en levensbedreigend zijn. EpilepsieNL ontwikkelde ‘TONI’, een slim systeem dat aanvallen detecteert en direct hulp inschakelt.
Dankzij eerdere steun zijn grote stappen gemaakt in de ontwikkeling van ‘TONI’. Mede dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij gaan de ontwikkeling en validatie van dit systeem verder, zodat patiënten en hun families straks kunnen vertrouwen op deze levensreddende technologie.
"Mijn dochter kan nooit spelen bij vriendjes of vriendinnetjes, omdat de ouders het eng vinden. Daarom vind ik het extra belangrijk dat anderen meer kennis krijgen over de ziekte."
Jurgen Vertelman, Deelnemers Specialist bij de Postcode Loterij
De paddenpopulatie in Nederland daalt schrikbarend snel. In slechts vijftien jaar is dit aantal met 55 procent afgenomen. Vereniging Nederlands Cultuurlandschap werkt samen met de organisaties Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland (RAVON) en Loterij-partner IVN Natuureducatie om dit te keren. Gezamenlijk starten zij mede dankzij de steun van de Postcode Loterij een vierjarig herstelproject om de leefomgeving van amfibieën te verbeteren. Paddenladders helpen dieren veilig uit putten te klimmen, terwijl aangepaste stoepranden voorkomen dat ze vast komen te zitten.
Veertig gemeentes stellen met hulp een Paddenplan op waarin scholieren meehelpen met het veilig overzetten van 200.000 padden per jaar. Dankzij deze steun kunnen padden en andere amfibieën zich herstellen en overleven in Nederland.
Zieke kinderen, maar ook ouderen in verzorgingshuizen kampen vaak met angst, stress en eenzaamheid. Dit heeft een negatieve invloed op hun welzijn en herstel. Hulphond Nederland biedt met het project ‘De Sociale Hulphond’ een bijzondere oplossing. Speciaal opgeleide hulphonden bezoeken ziekenhuizen en zorginstellingen en bieden ontspanning, verminderen stress en stimuleren sociale interactie. Hun aanwezigheid maakt een wereld van verschil voor patiënten die extra steun nodig hebben. Met de Loterij-bijdrage kan Hulphond Nederland het project verder uitbreiden. Zo ervaren meer mensen troost en kracht van een hulphond.
In Zuid-Afrika groeit ruim 60 procent van de kinderen op zonder vaderfiguur. Dit vergroot de kans op schooluitval, geweld en verslaving. Vooral in achtergestelde wijken ontbreekt het aan positieve rolmodellen. Kinderfonds MAMAS zet zich in om deze cirkel te doorbreken met het project ‘Boys Matter’. Dit programma begeleidt jongens vijf jaar lang met wekelijkse sessies over identiteit, empathie en conflicthantering. Sport, creatieve activiteiten en excursies versterken het zelfvertrouwen. Begeleiders, de PAPAS, fungeren als mentor en zijn een voorbeeld zodat jongens betere keuzes maken en een stabiele toekomst opbouwen. Met de Loterij-bijdrage leidt Kinderfonds MAMAS nieuwe PAPAS op en krijgen meer jongens de kans op een positieve rol in de samenleving.
Vanaf 2026 mogen producten zoals hout, koffie en soja alleen nog Europa in als ze aantoonbaar ontbossingsvrij zijn. Voor veel kleinschalige boeren in Peru en Honduras brengt dit grote onzekerheid. Zonder het juiste bewijs dreigen zij hun afzetmarkt te verliezen.
Solidaridad ontwikkelt een slim systeem dat ontbossingskaarten aanmaakt. Hiermee kunnen boeren, bedrijven en overheden eenvoudig aantonen dat hun productie aan de EU-regels voldoet. Dit voorkomt verlies van inkomen, stimuleert duurzame landbouw en helpt bij het behoud van bossen. Met de extra bijdrage zorgt Solidaridad ervoor dat boeren niet buitenspel komen te staan, maar juist sterker worden in een eerlijke en duurzame handelsketen.